En matlagningskurs var inte nog därför blev det ytterligare en i torsdags, denna gång på Pemulan Bali Farm. Whatsapp är extremt stort i det här landet så sen onsdagseftermiddag smsade jag Pemulan för att anmäla mig till en avancerad matlagningskurs. Avancerad innebar i de här fallet att jag fick välja ut tio rätter från en lista med 25 rätter. Egentligen var det ett minimum av två deltagare men jag hade fått okej på att vara ensam med förvarningen ”a lot to cook, and eat”. När jag under onsdagskvällen skulle kolla ifall Jamison kunde följa med så fick jag tummen upp tillbaka. En stor eloge till alla i det här landet som hanterar i princip allt med väldigt kort varsel.

Vi hämtades upp vid åtta utanför Alchemy, ett hippt café där yogaklädda människor sitter framför sina laptops och sippar på en vegansk hälsosmoothie, och åkte till en marknad ett par kilometer norr om Ubud.Hela marknadstrippen började med att vi fick smaka jackfruit. Även om det smakade gott så tålde jag den inte, började klia nåt så fruktansvärt i munnen och halsen och det höll i sig hela dagen (förmodligen påeldat av en massa andra grejer som jag inte tålde som jag stoppade i mig).

Ananas, som är väldigt små här, och en rotfrukt som påminde om päron i textur och smak.Köttavdelningen.Denna frukt såg ut som en kotte, inuti var fruktköttet ungefär som passionsfrukt bara det att du inte åt kärnorna och smaken var mycket sötare och slajmigare. På väg till Pemulan passerade vi än en gång Tegallalang, denna gång utan en massa turister som promenerade runt bland risfälten.När vi kom fram väntade te och frukt och därefter en rundvandring med skördnig. Själva köket låg väldigt fint, mitt inne i djungeln, öppet mot omgivande odlingar.De odlade allt från ananas, superstor passionsfrukt, kakao, tapioka, blomkål, chili, ingefära och mycket mer. Ingefärsblomma, eller snarare en blomknopp, tror inte den blommat ut än, plockades och användes i maten.Jamison och kocken Made skördar olika sorters kål tillbaka vår matlagning.Vanilj.Jordnötter (det som skyltar till vänster i bild är, om jag inte minns fel, galangal).Ett litet axplock från allt de odlade. Mitt i rundvandringen hördes plötsligt ett högt ljud, lät som en överexalterad lågstadieklass i en simhall. Visade sig att det var grisarna på den närliggande gården som blev utfodrade. Avslutar med en ananas. Totalt lagade vi åtta varmrätter, en efterrätt och en sås. Blev bland annat både fläsk- och kycklingspett på citrongräs, helfriterad anka och ormbunksallad (japp, ni läste rätt, vi använde ormbunke). Se så späd och grön.Kursen inleddes med tillredning av det mest essentiella i balinesisk matlagning – bumbu Bali, en kryddpasta bestående av färsk gurkmeja, chili, vitlök, galangal, två olika sorters ingefära, schalottenlök, citrongräs och ett par olika blad. Efter finhackning mosades kryddorna i stora mortlar gjorde av vulkansten innan det hettades upp för att sedan användas som kryddning i princip alla rätter. Doftar fantastiskt gott!Här är Babi Genyol, fläsksida som fått puttra länge tillsammans med buljong, bumbu bali och olika varianter av limeblad. Bland det godaste på menyn.En samling av några av rätterna, vi lagade cirka tre-fyra rätter i taget och satte oss sen ner och åt innan det var dags för nästa session.Hej från matlagningsgänget!Fick med en massa rester med oss hem så det räckte till en tiorätters middag för både mig och Hugo. Pemulans var roligare, kändes mindre kommersiell och man kom mycket närmare de man lagade mat med jämfört med Payuks cooking school.

 

  1. Tove
    Feb 06, 2018

    Ser gott ut, och fina omgivningar! Bra att du laddar upp med ordentlig mat inför yoghurt-racet du kan köra när du kommer hem igen..

    Svara
    • Gunnel Nilsson
      Feb 18, 2018

      ser smaskigt ut, roligt med annorlunda kryddning. du får lära oss om kryddningen när du kommer hem. Ni får verkligen vara med om mycket.

      Svara